Ceaiul
este a doua cea mai consumata bautura din lume, dupa apa. Ceaiurile provin din diferite
plante; tipurile de ceai ce sunt preparate din frunze, muguri si
lastari tineri ai diferitelor soiuri de Camellia
sinensis (planta de ceai) sunt reprezentate de : ceai alb, ceai verde, negru sau rosu, diferenta dintre ele constand in
modalitatea de procesare si gradul de oxidare, care le imprima diferitele
actiuni terapeutice.
Principalele efecte benefice asupra organismului constau in: hidratare, detoxifiere; datorita prezentei substantelor antioxidante (polifenolilor) au neutralizeaza un procent ridicat de radicali liberi din organism si ajuta astfel la prevenirea imbatranirii premature, aparitia bolilor cardiovasculare si degenerative, afectiunilor canceroase; ajuta la mentinerea in limite normale a valorilor colesterolului si glucozei sanguine; fluidifica sangele si previn accidentele vasculare cerebrale, coronariene, periferice; stimuleaza imunitatea; stimuleaza si imbunatatesc digestia; accelereaza metabolismul; mentin sanatatea dintilor (actiune antiseptica la nivel bucal, previn gingivitele, intaresc smaltul si reduc aparitia tartrului); efect energizant, cresc rezistenta la efort, stimuleaza sistemul nervos, imbunatatesc capacitatea de memorare si concentare; inlatura ososeala fizica si psihica.
Ceaiul alb
Provine din frunzele tinere (mugurii proaspat
crescuti) si este tipul cel mai pur si mai putin procesat, de
aceea are si continutul cel mai ridicat de antioxidanti (de trei ori mai mult
decat ceaiul verde sau negru); contine o concentratie redusa de cafeina; are
efect detoxifiant, previne imbatranirea prematura (intern si extern-la nivelul
pielii), combate efectul radicalilor liberi si previne aparitia bolilor
degenerative, a celor cardio-vasculare; ajuta la scaderea colesterolului; efect
antitumoral marcant. Acest
tip de ceai se produce in cantitati mai mici decat alte varietati si de aceea este
de obicei mai scump. Are o aroma si o savoare deosebite, care
trebuie descoperite in timp.
Ceaiul verde
Ceaiul verde
Pentru
a obtine ceai verde, procesul de oxidare se opreste dupa cea mai mica perioada
de timp posibila (1, maxim 2 zile). Ceaiul verde reprezinta bautura cea
mai consumata in Asia. Ceaiul
verde este si un rezervor natural de vitamine (din grupul B, A, E, C) si
minerale (fier, calciu, fosfor si potasiu), aminoacizi, glucide, tanin, uleiuri
volatile, teina, flavonoide, alcaloizi. Si el contine o
cantitatea mare de antioxidanti ce ajuta la neutralizarea radicalilor liberi;
regleaza nivelul colesterolului si glucozei sanguine; are efect detoxifiant,
elimina apa si toxinele acumulate, accelereaza metabolismul, ajuta la arderea
grasimilor (ajutor de nadejde in lupta cu kg in plus); previne aparitia
cariilor; actiune anticanceroasa; confera energie, creste tonusul fizic si
psihic.
Ceaiul se consuma sub forma de infuzie, preparata din 1 lingurita de frunze de ceai la 250 ml apa; se lasa la infuzat timp de aproximativ 3-5 minute; se pot adauga 1-2 lingurite de miere si o felie de lamaie la fiecare cana de ceai verde; in general nu se consuma dupa ora 17 deoarece contine cofeina si poate produce insomnie; se fac pauze de utilizare a ceaiului verde, deoarece folosit pe perioade lungi de timp, favorizeaza eliminarea calciului si a fierului din organism.
Consumul de ceai verde (1-2 cani/zi) poate fi folosit si ca mijloc de mentinere a sanatatii fizice si psihice a organismului, pentru energie si longevitate, pentru protectia contra radicalilor liberi. Ajuta in lupta cu kg in plus (3-4 cani/zi).
Ceaiul Oolong
Ceaiul se consuma sub forma de infuzie, preparata din 1 lingurita de frunze de ceai la 250 ml apa; se lasa la infuzat timp de aproximativ 3-5 minute; se pot adauga 1-2 lingurite de miere si o felie de lamaie la fiecare cana de ceai verde; in general nu se consuma dupa ora 17 deoarece contine cofeina si poate produce insomnie; se fac pauze de utilizare a ceaiului verde, deoarece folosit pe perioade lungi de timp, favorizeaza eliminarea calciului si a fierului din organism.
Consumul de ceai verde (1-2 cani/zi) poate fi folosit si ca mijloc de mentinere a sanatatii fizice si psihice a organismului, pentru energie si longevitate, pentru protectia contra radicalilor liberi. Ajuta in lupta cu kg in plus (3-4 cani/zi).
Ceaiul Oolong
Frunzele de ceai sunt lasate sa oxideze o
perioada de aprox 2-3 zile; este semi-fermentat, ajuta in
principal la accelerarea ratei metabolice si digestia grasimilor.
Ceaiul negru
Ceaiul negru
Frunzele de ceai sunt complet oxidate, timp de
2 saptamani pana la 1 luna. In China, ceaiul negru este cunoscut drept ceai
rosu. Ceaiul negru chinezesc este o varietate dublu oxidata numita Pu-erh. Ceaiul
negru este complet fermentat; contine o cantitatea mai mare de cafeina;
principalele efecte sunt scaderea valorilor colesterolului si ale tensiunii
arteriale, reglarea glicemiei. Alte beneficii ale ceaiului negru sunt pastrarea
sanatatii dintilor, pielii si oaselor. Ceaiul negru reduce efectele
evenimentelor stresante reducand nivelul de cortizol (hormonul stresului) din
organism. Pu-Erh este unul dintre cele mai eficiente ceaiuri in ceea ce
priveste eliminarea kg in plus, deoarece intensifica metabolismul si lipoliza.
In ceasca cu ceai se pot adauga si condimente precum nucsoara, ghimbir, scortisoara, baton de vanilie, cuisoare, piper negru, anason, frunze de dafin, migdale pentru accentuarea efectului de incalzire.
Ceaiul cald, fie ca este negru, verde sau rosu, este bautura cea mai potrivita pentru anotimpul rece, care ne da o senzatie de confort, de bine, ne incalzeste trupul si sufletul, este un remediu impotriva racelii.
In ceasca cu ceai se pot adauga si condimente precum nucsoara, ghimbir, scortisoara, baton de vanilie, cuisoare, piper negru, anason, frunze de dafin, migdale pentru accentuarea efectului de incalzire.
Ceaiul cald, fie ca este negru, verde sau rosu, este bautura cea mai potrivita pentru anotimpul rece, care ne da o senzatie de confort, de bine, ne incalzeste trupul si sufletul, este un remediu impotriva racelii.
Trimiteți un comentariu
Adaugare comentariu